Største kulturoplevelse

   

                                                                                                                                                                                                                 Til: HJEM
VORES SUVERÆNT STØRSTE KULTUROPLEVELSE


- havde vi i august 2013. Vi var nemlig til opera-festspillene i den lille nordbayerske by Bayreuth, hvor vi overværede Nibelungens Ring, operakomponisten Richard Wagners fascinerende musikdrama i 4 dele.


Ventetiden på billetter er op til 8 år, og alene det fortæller noget om, at det her handler om en kulturoplevelse på allerhøjeste internationalt niveau. Stemningen er da også finkulturel-elitær med damerne i deres fineste aftenrobe og herrerne i smoking.  Det var, som at befinde sig i en svunden tid, og vi havde det da også som at medvirke i et royalt udstyrsstykke.


Men det for os uden sidestykke specielle ved denne oplevelse var, at vi i de dage, opera-besøgene stod på, faktisk kom til at leve en slags anakronistisk dobbeltliv: Bayreuth var nemlig bare en mellemstation på vores årlige campingtur sydpå - så vores faste base var vores campingvogn. En større modsætning mellem opera-besøgene med deres ophøjede, verdensfjerne kuvøsestemning og campinglivets meget jordbundne og enkle dagligdag  kan man vel næppe forestille sig. 


Imidlertid lykkedes syntesen gnidningsløst, alt gik op i en højere enhed. Dog fortsatte vores videre campingfærd med at være -  musikalsk og mentalt - spundet ind i dette følelsesmæssigt meget stærke kultursammenstød og påvirkede intensiteten af vores ferieoplevelser længe efter. Renate Hovald, Roskilde

udgivet i forkortet form i Politikens rejsetillæg 14/1-14